Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία σε κάνει να νιώθεις χαζός

Οι άνθρωποι θεωρούν τα smartphones και τα λάπτοπ ως δείγματα προόδου και έχουν δίκιο ως έναν βαθμό. Για παράδειγμα, μια μετριοπαθής χρήση του Google, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο, ενώ υπάρχουν και εφαρμογές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την αμερικανική Huffington Post που επικαλείται τον νευροχειρουργό Μάικλ Μέρζενιχ ο οποίος προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στην ανθρώπινη νοημοσύνη θα μπορούσε να αποβεί «θανατηφόρο».
Πώς λοιπόν η τεχνολογία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία;
1. Η τεχνολογία κάνει άνω -κάτω τις ώρες ύπνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φωτάκι που έχουν οι συσκευές όταν είναι στο stand by, μπορεί να καταστείλει την έκκριση της ουσίας μελατονίνη από το σώμα. Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη -κλειδί για τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και εκκρίνεται όταν νυχτώνει και ο άνθρωπος νιώθει πως νυστάζει.
2. Αποσπάται εύκολα η ανθρώπινη προσοχή

Η τεχνολογία διευκολύνει αυτό που ονομάζουμε διάσπαση προσοχής, είτε γιατί στη μέση ενός πρότζεκτ ανατρέχουμε στο smartphone μας, αφήνοντας στη μέση τη δουλειά, είτε γιατί ανοίγουμε τόσα browsers που τελικά δεν επικεντρώνεται σε κανένα από αυτά η προσοχή μας.
3. Μειώνεται η ικανότητα καλής μνήμης
Η τάση της τεχνολογίας να «ανακατεύεται» στις ανθρώπινες ασχολίες καθιστά δύσκολη τη δημιουργία καινούριων αναμνήσεων. Οπως αναφέρει ο νευροχειρουργός, η μνήμη είναι δύο ειδών: Η παροδική μνήμη στην εργασία και η μακροπρόθεσμη μνήμη που είναι και μόνιμη. Η πληροφορία προκειμένου να χαραχτεί για πάντα στον ανθρώπινο εγκέφαλο πρέπει να περάσει από την παροδική στη μακροπρόθεσμη μνήμη, οποιοδήποτε διάλειμμα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας την σταματά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατά τη σύνταξη ενός κειμένου για τη δουλειά, αυτό διακόπτεται επειδή στο smartphone ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος μιας ειδοποίησης είτε για μέιλ είτε για μήνυμα.
4. Ετσι, βασιζόμαστε απόλυτα στο Ιντερνετ για να θυμάται πράγματα αντί για εμάς

Ενόσω γνωρίζουμε ότι το Google μπορεί να μας βρει τα πάντα, εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ούτε να σκεφτεί ούτε να θυμηθεί.
5. Ξεχνάμε πολύ πιο εύκολα από ό,τι πριν
Σύμφωνα με έρευνα του 2013, η γενιά του «μιλένιουμ» έχει την τάση να ξεχνά πολύ ευκολότερα για παράδειγμα τι μέρα είναι ή πού έχει βάλει τα κλειδιά της από ό,τι η γενιά των 55.
6. Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του διαβάσματος

Ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία παρεμβολή από notification ή άλλον browser ανοιχτό, η επίτευξη συγκέντρωσης σε αυτό που διαβάζουμε online από αυτό που διαβάζουμε στο χαρτί είναι πολύ δυσκολότερη. Για αυτό ευθύνεται μεταξύ άλλων και το λεγόμενο «hypertext», αυτά τα χρωματιστά μικρά λινκ που «τσεκάρουν» φράσεις του κειμένου για την παραπομπή σε άλλη σελίδα.
7. Δεν βρίσκουμε ποτέ τον δρόμο μας αν δεν έχουμε GPS

Οι οδηγοί που βασίζονται στο GPS για να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο την περιοχή «Ιππόκαμπος» του εγκεφάλου τους. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείει και τη μνήμη και την πλοήγηση.
8. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται σαν εγκέφαλος εθισμένου στα ναρκωτικά

Ο διαδικτυακός εθισμός δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος όρος που τον χρησιμοποιούν οι γονείς για να εκφοβίζουν τα παιδιά τους που περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας Candy Crush. Σύμφωνα με την Huffington Post, πρόκειται για σοβαρό εθισμό αντάξιο με εκείνον που προκαλούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου