Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Παιδιά και κινητά τηλέφωνα: μια σχέση εξάρτησης

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι ένας σημαντικός βιοτροπικός παράγοντας, που επιδρά όχι μόνο στην υγεία γενικά, αλλά επίσης στις διαδικασίες της ανώτερης νευρικής δραστηριότητας, που περιλαμβάνει τη συμπεριφορά και τη σκέψη. Η ακτινοβολία επηρεάζει άμεσα τον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

Παρά τις συστάσεις, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους Υγειονομικούς Κανόνες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες επιμένουν ότι άτομα κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, τα παιδιά και οι έφηβοι έγιναν το target group για το μάρκετινγκ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Τα τρέχοντα κριτήρια ασφαλείας για την έκθεση σε μικροκύματα από κινητά τηλέφωνα έχουν δημιουργηθεί για τους ενηλίκους και δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού των παιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την προστασία της υγείας των παιδιών από πιθανή αρνητική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF) των κινητών τηλεφώνων ως έναν από τους υψηλότερους σε προτεραιότητα στόχους. Αυτό το πρόβλημα έχει επίσης επιβεβαιωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κρατικές αρχές Ευρωπαϊκών και Ασιατικών χωρών, από συμμετέχοντες στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF).
Ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι πολύ υψηλός:
• Η απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μέσα στο κεφάλι ενός παιδιού είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη στο κεφάλι ενός ενηλίκου (ο παιδικός εγκέφαλος έχει υψηλότερη αγωγιμότητα, μικρότερο μέγεθος, λεπτότερα κρανιακά οστά, μικρότερη απόσταση από τον πομπό, κλπ.)
• Ο παιδικός οργανισμός έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) από τον οργανισμό του ενηλίκου
• Ο παιδικός εγκέφαλος έχει υψηλότερη ευαισθησία στην συσσώρευση των δυσμενών επιδράσεων υπό συνθήκες χρόνιας έκθεσης στα EMF
• Τα EMF επηρεάζουν τον σχηματισμό της διαδικασίας της ανώτερης νευρικής δραστηριότητας
• Τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν ουσιαστικά περισσότερο καιρό χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα από ότι οι σημερινοί ενήλικες
Σύμφωνα με την γνώμη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ραδιενέργεια, τα παιδιά - χρήστες κινητών τηλεφώνων πιθανό να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον τους ακόλουθους κινδύνους για την υγεία τους:
διατάραξη μνήμης, μείωση της προσοχής, επιδείνωση της εκμάθησης και των γνωστικών δυνατοτήτων, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση στην ευαισθησία ως προς το άγχος, αυξημένη ετοιμότητα για επιληψία.

Αναμενόμενοι (πιθανοί) μακρινοί κίνδυνοι για την υγεία: όγκοι στον εγκέφαλο, όγκοι στα ακουστικά και προθαλαμιαία νεύρα (στην ηλικία των 25-30 ετών), ασθένεια Αλτζχάϊμερ, άνοια, καταθλιπτικό σύνδρομο και άλλοι τύποι εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (στην ηλικία των 50-60).
Τα μέλη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ραδιενέργεια υπογραμμίζουν την κατεπείγουσα ανάγκη να προστατευτεί η υγεία των παιδιών από την επιρροή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF) των συστημάτων επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας. Είναι αναγκαίο οι κυβερνητικές αρχές να δώσουν την μέγιστη προσοχή σε αυτήν την επερχόμενη απειλή και να λάβουν επαρκή μέτρα ώστε να προληφθούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία της μελλοντικής γενιάς.
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητή τηλεπικοινωνία δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι υποβάλλουν τον εγκέφαλό τους σε ακτινοβολία EMF και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών δεν είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον που προέρχεται από τον καπνό ή το αλκοόλ. Είναι ευθύνη μας να μην επιτρέψουμε να ζημιωθεί η υγεία των παιδιών λόγω αδράνειας.
(Πηγή: Russian National Committee on Non-Ionizing Radiation Protection)
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από το free press περιοδικό, για τα αποσιωπημένα νέα της υγείας, SAFE.
To SAFE μπορείται να διαβάσετε online εδώ:
http://www.safemagazine.gr/


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου