Στο Ιντερνετ θα βρείτε και εκατοντάδες δωρεάν online εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, για να τα χρησιμοποιείτε όποτε και όσο συχνά θέλετε.
* Φωτοεγκυκλοπαίδεια: www.fotopedia.com
Εκτός από τις συμβατικές εγκυκλοπαίδειες που εκπέμπουν στον Ιστό, υπάρχει και αυτή, της οποίας τα λήμματα είναι κυρίως φωτογραφίες. Πρόκειται για μια τεράστια τράπεζα δεδομένων που φιλοξενεί εκατομμύρια φωτογραφίες και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέες. Δείτε παγετώνες, δεκάδες είδη... πάπιας, σπάνια και παράξενα φυτά κ.ά. Μπορείτε να ψάξετε αυτό που ζητάτε με λέξεις-κλειδιά ή να κάνετε αναζήτηση ανά κατηγορία.
* Εγκυκλοπαίδεια τέχνης: www.artcyclopedia.com
Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τέχνης σάς προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς και σε βιογραφικά σημειώματα ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων. Ακόμη, σας προτείνει links που σας στέλνουν σε γνωστά (και λιγότερο γνωστά) μουσεία του κόσμου, σε γκαλερί και σε online καλλιτεχνικά περιοδικά. Θα βρείτε σημαντικό φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
* Εγκυκλοπαίδεια της ζωής: www.eol.org
«Φιλοξενεί» όλα τα είδη και τους οργανισμούς που υπάρχουν στον πλανήτη. Μια φιλόδοξη προσπάθεια, για την οποία συνεργάστηκαν επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, με στόχο να καταλογοποιηθεί αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια η χλωρίδα και η πανίδα της Γης. «Επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα ιντερνετικό παρατηρητήριο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, να παραθέσουμε αποτελέσματα ερευνών και να σκιαγραφήσουμε τα πάντα, από γονίδια μέχρι ολόκληρα οικοσυστήματα», είπε ο Τζέιμς Εντουαρντς, διευθυντής του όλου εγχειρήματος. Θα βρείτε αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες, χάρτες, γραφικά, βίντεο και ένα σωρό συνοδευτικά για κάθε είδος που απαντά στον πλανήτη μας. Ακόμη θα εντοπίσετε ενδιαφέροντα links που παραπέμπουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. «Διαδραστικό ζωολογικό κήπο» αποκαλούν το εγχείρημα τα στελέχη της εγκυκλοπαίδειας, που «μιλά» ήδη αρκετές γλώσσες και έχει και μηχανισμό αυτόματης μετάφρασης για όσες γλώσσες δεν «ξέρει» ακόμη.
* Εγκυκλοπαίδεια της Γης: www.eoearth.org
Μια εγκυκλοπαίδεια γεμάτη λήμματα σχετικά με τον πλανήτη μας, άρθρα ειδικών, καθηγητών, εκπαιδευτικών, γραμμένα όμως σε γλώσσα απλή και προσιτή στο ευρύ κοινό. Ακόμη, θα βρείτε φωτογραφίες, αναλύσεις, βίντεο, ανακοινώσεις και εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λπ.
* Πολυχρησιμοποιημένη: www.wikipedia.org (βικιπαίδεια στα ελληνικά)
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις μεγαλύτερες εγκυκλοπαίδειες του Ιστού, τα λήμματα της οποίας επιμελούνται, διορθώνουν και επαυξάνουν χρήστες του Ιντερνετ. Επειτα από διάφορες «γκάφες» που έχουν γίνει, πλέον υπάρχει επιτροπή ελέγχου όσων λημμάτων «ανεβαίνουν» και τροποποιούνται. Και πάλι όμως, για καλό και για κακό, όσοι τη χρησιμοποιείτε, διπλοτσεκάρετε αυτά που διαβάζετε.
* Wikipedia ποντιακή: http://pnt.wikipedia.org
«Ο αριθμόν τη σελιδίων τη ποντιακού τη Βικιπαίδειας ατώρα εν 309. Βοηθέστεν κι εφτάτεν ατέναν κι άλλο τρανέσαν». (Σε ελεύθερη μετάφραση: Ο αριθμός των λημμάτων της ποντιακής βικιπαίδειας μέχρι τώρα είναι 309. Βοηθήστε με τις γνώσεις σας να μεγαλώσει κι άλλο.)
Την ποντιακή έκδοση της e-εγκυκλοπαίδειας ανέβασαν στον Ιστό νέοι ομογενείς από τη Γερμανία. «Είμαστε Πόντιοι στην καταγωγή και έχουμε ηθικό χρέος να συμβάλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ποντιακής διάλεκτου», ανέφερε ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος, ένας από τους ιδρυτές της ποντιακής wikipedia.
* Εικονογραφημένο λεξικό: http://blachan.com/shahi
Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση φωτογραφιών μαζί με την επεξήγηση του λήμματος. Ετσι, ακόμη και αν δεν καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτή η μυστήρια λέξη που ψάχνετε, οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν στα σίγουρα.
* Μπριτάνικα online: www.britannica.com
Η γνωστή, διεθνούς κύρους εγκυκλοπαίδεια με εκατοντάδες έγκυρες πληροφορίες, κατανεμημένες θεματικά, blog και σύνδεση μέσω links με βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Τις καταχωρίσεις θα βρείτε σε χρωματιστές καρτέλες, όπου το χρώμα σηματοδοτεί και το θέμα. Απλούστατη στη χρήση και χρησιμότατη!
* Λεξικό και όχι μόνο: www.dictionary.com
Δεν πρόκειται για ένα απλό και ταπεινό online λεξικό! Θα βρείτε πολυλεξικό, που μεταφράζει από και προς 30 διαφορετικές γλώσσες, δίνοντάς σας μάλιστα την επιλογή να δείτε τη μετάφραση παράλληλα και στις 30 γλώσσες! Επίσης, αυτόματο μεταφραστή για κείμενα, σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια με λέξεις, links που οδηγούν σε άλλα λεξικά, blogs κ.λπ.
* Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας: www.iep.utm.edu
Ολοι οι φιλοσοφικοί όροι, οι θεωρίες του Φρόιντ για το αμείλικτο Υπερεγώ, το ανερμάτιστο Αυτό και το καταπιεσμένο Εγώ, το παράδοξο του Ράσελ, η ανάγκη δημιουργίας φεμινιστικών κινημάτων, αλλά και οι θεωρίες του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα, οι απόψεις των Στωικών, τα διδάγματα του Ακινάτη και πολλά ακόμη.
* Europeana: online γίγαντας της γνώσης: www.europeana.eu/portal
Είναι e-βιβλιοθήκη, online μουσείο, διαδικτυακό αρχείο, τράπεζα φωτογραφικών και βιντεοσκοπημένων ντοκουμέντων και ίσως το εγκυρότερο κέντρο ψηφιακών αναζητήσεων. Το αντίπαλον δέος των αμερικανικών ψαχτηριών. Ο ιστότοπος «μιλάει» για την ώρα 26 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικά. Σερφάροντας στον ιστότοπο θα μπορέσετε να βρείτε και να μελετήσετε φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα, σχέδια, χάρτες, απεικονίσεις μουσειακών εκθεμάτων, κείμενα, βιβλία, σκαναρισμένες επιστολές, εφημερίδες, ημερολόγια, αρχειακά έγγραφα ιστορικής σημασίας, μαγνητοσκοπημένες εκπομπές ραδιοφώνου και κάθε είδους ηχητικό ντοκουμέντο που μπορείτε να φανταστείτε. Ακόμη θα έχετε πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. «Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους», ανέφερε για τον ιστότοπο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου