Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Παλιά Παιδικά Παιχνίδια

Παλιά παιδικά παιχνίδια από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.
Toys played by children in Greece in the middle of the 20th century Γεννημένα μέσα από την παιδική φαντασία και φτιαγμένα από άχρηστα υλικά ή οτιδήποτε άλλο που βρίσκανε γύρω τους. Πολλά από αυτά τις ρίζες τους έχουν στην αρχαία Ελλάδα.

Λίγες συμπληρωματικές πληροφορίες για ορισμένα από τα παιχνίδια :

* Το Γίλαλα ήταν ένα κονσερβοκούτι καρφωμένο σ' ένα ξύλο ή σίδερο για να το τσουλάνε σαν κατρακύλι.
*Το Πατίνι φτιαχνότανε από παλιά σανίδια και άχρηστα ρουλεμάν αυτοκινήτου.
*Τα Καπάκια Μπουκαλιών: Χαμός από σπρωξίματα και φωνές στις Ταβέρνες, για το ποιος θα μαζέψει τα ποιο πολλά καπάκια για τη συλλογή του.
Η ¨Μάνα¨ γεμιζότανε πίσσα από τις ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ για να είναι βαριά και να έχει σταθερότητα στο παιχνίδι. Μια γραμμή στο χώμα και πετούσανε τη ¨Μάνα¨ από απόσταση 3-4 μέτρων, οποιανού έφτανε πιο κοντά στη γραμμή, κέρδιζε τα πονταρισμένα καπάκια.
*Η Σφεντόνα ήταν ένα τσατάλι από κλαδί δέντρου, ένα γερό λάστιχο κι ένα κομματάκι δέρμα.
*Το ¨Αυτόματο¨ όπλο ήτανε φτιαγμένο από ξύλο, είχε δεμένο με κλωστή ένα μανταλάκι το οποίο έπιανε το λάστιχο από τη μία πλευρά και από την άλλη το κρατούσε ένα καρφί. Μόλις πατούσες το μανταλάκι με το δάχτυλο, έφευγε με δύναμη το λάστιχο μακριά.
*Τα Σχέδια με μια κλωστή γινότανε με τα δάχτυλα, και με τα δόντια ή τη βοήθεια ενός άλλου παιδιού αλλάζανε διάφορα σχήματα.
*Το Κουμπί: Κρατούσες τη κλωστή ανάμεσα στα δάχτυλα και αφού γυρνούσες το κουμπί μερικές φορές ανοιγόκλεινες τα χέρια σου και αυτό στριφογύριζε κάνοντας ένα χαρακτηριστικό ήχο. Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζότανε Ίυγξ (μυρμηγκοφάγος) γιατί αντί για κουμπί, χρησιμοποιούσανε ένα τροχίσκο που ο ήχος του θύμιζε τη φωνή του πουλιού ίυγξ.
*Τα ¨Τηλέφωνα¨ ήταν ενωμένα μεταξύ τους με μία κλωστή και τα παιδιά όταν μιλούσε το ένα στο σπιρτόκουτο ή το κονσερβοκούτι, το άλλο το άκουγε από απόσταση.
*Με το Φυσοκάλαμο πετούσανε φυσώντας, χωνάκια φτιαγμένα από χαρτί.
*Το παιχνίδι με τα Κότσια στην αρχαία Ελλάδα ονομαζότανε αστραγαλισμός.
* Τα Γαϊδουράκια από κλαδιά είναι ανακατασκευή του Κωνσταντίνου Γιάννου.
*Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου