Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες των παιδιών στο Διαδίκτυο

Σε πολλές διαδικτυακές τοποθεσίες, οι χρήστες πρέπει να εγγραφούν ή, διαφορετικά, να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία για να λάβουν βραβεία, όπως πρόσβαση στην υπηρεσία, συμμετοχή σε κάποια κλήρωση, δωρεάν προϊόντα ή τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κάποια ομάδα συζητήσεων. Οι διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να συλλέγουν τα στοιχεία επικοινωνίας των παιδιών και των νέων ανθρώπων για σκοπούς μάρκετινγκ αλλά πρέπει να λαμβάνουν νόμιμα συγκατάθεση προτού επιδοθούν σε δραστηριότητες μάρκετινγκ.
Ωστόσο, οι διαχειριστές διαδικτυακών τοποθεσιών ενδεχομένως να μην διατηρούν πάντοτε το απόρρητο των προσωπικών πληροφοριών, ακόμα κι αν τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από το Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μάθετε τα παιδιά σας να είναι προσεχτικά όταν παρέχουν προσωπικές πληροφορίες.

Συμβουλές


Συμφωνήστε με το παιδί σας σε κάποια προσέγγισηΣυχνά είναι πολύ χρήσιμο να συμφωνήσετε με το παιδί σχετικά με τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα παρέχει προσωπικές πληροφορίες μέσω Διαδικτύου. Αν δώσετε στο παιδί την άδεια να παρέχει τέτοιου είδους πληροφορίες, θα πρέπει να είστε βέβαιοι για την αξιοπιστία των τοποθεσιών στις οποίες θα τις παρέχει.

Ελέγξτε την πολιτική προστασίας απορρήτου
Σας συνιστούμε να ελέγχετε ότι η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε ρυθμίζεται από την κατάλληλη πολιτική προστασίας απορρήτου, η οποία θα πρέπει να εξηγεί με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται οι προσωπικές πληροφορίες, την περίοδο χρήσης τους, καθώς και τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται.

Να παρέχετε αποκλειστικά τις υποχρεωτικές πληροφορίες
Συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη να καταχωρίσετε παρά μόνον έναν μικρό όγκο υποχρεωτικών πληροφοριών. Και όταν εγγραφείτε σε μια νέα υπηρεσία, ο πάροχος υπηρεσιών συνήθως ρωτά εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε υλικό μάρκετινγκ. Μπορείτε να πείτε "Όχι" από την αρχή, αλλά αν δώσετε κατά λάθος την άδειά σας, μπορείτε να την αναιρέσετε επικοινωνώντας με τον πάροχο υπηρεσιών. Συνιστάται να φτιάξετε μια οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα χρησιμοποιείτε εσείς και το παιδί σας όταν θέλετε να δώσετε προσωπικά στοιχεία μέσω Διαδικτύου.

Μην αποθηκεύετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησης Διαδικτύου
Δεν συνιστάται να αποθηκεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες ή τους κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης Διαδικτύου ή σε άλλα προγράμματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο.


Δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών των παιδιών


Η δημοσίευση στο Διαδίκτυο φωτογραφιών που έχουν ληφθεί με κινητό τηλέφωνο με κάμερα ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι εύκολη και γρήγορη. Αν δημοσιεύσετε μια φωτογραφία στο Διαδίκτυο, είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψετε τη διανομή της, την τροποποίησή της και τη χρήση της σε διαφορετικό περιβάλλον. Αντίγραφα της φωτογραφίας μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε διάφορες τοποθεσίες και θα είναι πολύ δύσκολο να διαγραφούν όλα. Σκεφθείτε το καλά προτού δημοσιεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε συνδυασμό με τη φωτογραφία σας.
Η δημοσίευση της φωτογραφίας ή άλλων προσωπικών πληροφοριών κάποιου στη διαδικτυακή τοποθεσία, π.χ. ενός σχολείου, αποτελεί αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, η οποία απαιτεί τη συγκατάθεση του εν λόγω προσώπου. Όποιος αποκαλύπτει τις προσωπικές του πληροφορίες έχει επίσης το δικαίωμα να ελέγξει τις πληροφορίες που τον αφορούν και να τις διορθώσει, αν είναι απαραίτητο. Τα παιδιά θα πρέπει επίσης να προειδοποιούνται ότι δεν πρέπει να δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες στις δικές τους διαδικτυακές τοποθεσίες ή στα ιστολόγιά τους (blog).
Περισσότερες πληροφορίες:
Η χρήση προσωπικών πληροφοριών υπόκειται στα εξής:
– Νόμος περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων
– Κανονισμοί περί Απορρήτου και Ηλεκτρονικών επικοινωνιών
– Το Γραφείο του Επιτρόπου για Θέματα Πληροφοριών.

Να θυμάστε:
Δεν χρειάζεται να περέχετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, εκτός εάν γνωρίζετε ποιος τις ζητά και για ποιον σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.


http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/prights.htm#link3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου