Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Βόλτα στο Διάστημα

Ποιος από εσάς δεν έχει κοιτάξει έστω μια φορά ψηλά στον ουρανό; Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί για τα μυστικά και την δημιουργία του Σύμπαντος; Ποιος δεν θα ήθελε να πάει στο Διάστημα αν του δινόταν μια καλή ευκαιρία;
Βόλτα στο Διάστημα
Στον ουρανό υπάρχουν εκατομμύρια αστέρια, γαλαξίες, νεφελώματα, πλανήτες, δορυφόροι. Θα το διαπιστώσετε κι εσείς κοιτάζοντας και παρατηρώντας τον νυχτερινό ουρανό. Πιο πέρα υπάρχουν περίπου 100 τετράκις εκατομμύρια άστρα σε άλλους γαλαξίες οι οποίοι μαζί με τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα άδειου χώρου σχηματίζουν το υπόλοιπο σύμπαν. Το Σύμπαν «γεννήθηκε» πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια από μία βίαιη έκρηξη, την Μεγάλη Έκρηξη. Η Μεγάλη έκρηξη δημιούργησε μια τεράστια πύρινη σφαίρα, που ψύχθηκε και σχημάτισε μικροσκοπικά σωματίδια. Τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται πια από τα σωματίδια αυτά. Η πύρινη σφαίρα εξαπλώθηκε, το σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται, τα πρώτα άστρα και οι πρώτοι γαλαξίες σχηματίστηκαν και το σύμπαν έγινε διάφανο. Δέκα δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη έκρηξη, δημιουργήθηκαν ο Ήλιος, η Γη και οι άλλοι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος.
Πρώτη στάση
Ερμής: είναι ο πρώτος πλανήτης που συναντάμε καθώς απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο. Η περιφορά του γύρω από τον ήλιο διαρκεί 88 Ημέρες.
Αφροδίτη: είναι ο δέυτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και έχει ίδιο μέγεθος με τη Γη.
Γη: είναι ένας από τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Το κοντινότερο φυσικό αντικείμενο στη Γη είναι η Σελήνη.
Άρης, ο κόκκινος πλανήτης: είναι γεμάτο μικρούς και μεγάλους κρατήρες. Ο Πλανήτης αυτός είναι κόκκινος γιατί περιέχει σίδερο που έχει σκουριάσει.
Δίας, ο γιγάντιος: είναι ο πιο μεγάλος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι 1330 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Δεν έχει έδαφος, αλλά είναι μια σφαίρα από αέρια.
Κρόνος: το Δαχτυλίδι που τον περιβάλλει, έχει δημιουργηθεί από μικρότερους δακτύλιους κολλημένους μεταξύ τους που αποτελούνται από μόρια πάγου και πετρωμάτων. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος και φαίνεται ακόμη και με «γυμνό» μάτι.
Ουρανός: ανακαλύφθηκε το 1781 από τον Άγγλο Ουίλιαμ Χέρσελ. Μοιάζει με τον Δία και τον Κρόνο αλλά είναι μικρότερος.
Ποσειδώνας, ο μικρός: είναι ο πιο μικρός πλανήτης από τους γιγαντιαίους. Χρειάζεται 165 χρόνια για να κάνει την περιφορά του , σε απόσταση 4,5 δισεκατομμύρια χιλιομέτρων από τον Ήλιο.
Ο μακρινός Πλούτωνας: είναι ο μικρότερος και ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ήλιο. Σκεπάζεται από πάγο και η θερμοκρασία εκεί είναι -210οC
Η ανακάλυψη του «μακρινού» πλανήτη Πλούτωνα
Οι πλανήτες αλληλοέλκονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζει ο ένας τη μορφή του άλλου. Πριν ακόμη ανακαλυφθεί ο Πλούτωνας, οι αστρονόμοι αντιλήφθηκαν ότι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έλκονταν από ένα πλανήτη πέρα από τον Ποσειδώνα, που δεν μπορούσαν να δουν. Τελικά, ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 από τον Αμερικανό Κλαιντ Τόμπο. Σήμερα οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι ο Πλούτωνας είναι πολύ μικρός για να επηρεάσει σημαντικά τις τροχιές του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει και δέκατος πλανήτης, που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί, ο Πλανήτης Χ…
Ταξιδεύοντας στο σύμπαν
Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα. Στις 12 Απριλίου 1961, με τον δορυφόρο Βοστόκ 1 έκανε το γύρο της Γης. Στις 21 Ιουλίου 1969, οι Αμερικανοί Άρμστρονγκ και Όλντριν πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος της Σελήνης. Μάζεψαν πέτρες και άφησαν μηχανήματα για να καταγράφουν τις δονήσεις της Σελήνης. Από το 1969 μέχρι το 1972, επτά πύραυλοι πήγαν Αμερικανούς αστροναύτες να εξερευνήσουν τη Σελήνη. Η επιχείρηση Απόλλων 15 ήταν η πρώτη που έφερε το Σεληνιακό Διαστημικό Όχημα στη Σελήνη. Αυτό το σεληνιακό τζιπ ζύγιζε 200 κιλά και διέσχισε μια απόσταση 100 χλμ. Οι αστροναύτες φέρανε πίσω σχεδόν 400 κιλά πέτρες και χώμα.
Τι είπαν περίφημοι αστρονόμοι…
Τον 2Ο αιώνα μ.Χ ο Έλληνας Πτολεμαίος πίστευε ότι η Γη είναι ακίνητη στο κέντρο του κόσμου και υποστήριζε ότι ο Ήλιος και οι άλλοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Οι ιδέες του έγιναν αποδεκτές και σωστές για τα επόμενα 1400 χρόνια.
Ο Νικόλας Κοπέρνικος γεννήθηκε το 1473 στην Πολωνία, διατύπωσε την δικιά του θεωρία, την Θεωρία του Ηλιοκεντρικού Συστήματος. Ανακάλυψε ότι η Γη και όλοι οι άλλοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται ακίνητος στη μέση του διαστήματος.
Ο Γαλιλαίος, το 1609 ήταν ο πρώτος που πρωτοκοίταξε προς τον ουρανό με το διοπτρικό τηλεσκόπιο που έφτιαξε. Παρατήρησε κρατήρες και βουνά στη Σελήνη, τις φάσεις της Αφροδίτης και τα 4 μεγάλα φεγγάρια του Δία.
Ο Κέπλερ μεταξύ 1609 και 1619 δημοσίευσε τρεις νόμους για την κίνηση των πλανητών. Θεωρείται από τους θεμελιωτές της σύγχρονης αστρονομίας.
Γηϊνο-θεωρίες:
Ο Αναξίμανδρος ( 6ος π.Χ. αιώνας) υπέθεσε ότι η Γη αιωρείται.
Ο Πυθαγόρας (6ος π.Χ. αιώνας) υπέθεσε ότι η Γη είναι σφαιρική
Ο Φιλόλαος (5ος π.Χ. αιώνας) υπέθεσε ότι η Γη κινείται.
Ο Δημόκριτος ( 5ος π.Χ. αιώνας) υπέθεσε ότι τα άστρα είναι ήλιοι
Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (388-315π.Χ.) υπέθεσε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον άξονά της.
Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310- 230π.Χ.) υπέθεσε ότι η Γη και οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο.
Ο Ερατοσθένης ( 276- 192 π.Χ.) πρωτο -μέτρησε την περιφέρεια της Γης, παρατηρώντας τις διαφορετικές γωνίες των ηλιακών σκιών σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.


http://kidsfun.gr/paixnidia-gia-paidia/%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου