Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πώς το εξωσχολικό διάβασμα βοηθάει την ακαδημαϊκή πορεία του παιδιού σου

από την Ιωάννα Μίχαλου
Η ικανότητα και η θέληση ενός παιδιού να διαβάζει, δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο στις σχολικές του υποχρεώσεις. Το διάβασμα δεν είναι μόνο τα μαθήματα, αλλά και επαφή με τα βιβλία εκτός του σχολείο, για ψυχαγωγία. Η ψυχαγωγία, όμως, αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός παιδιού στο σχολείο και στη πνευματική του ανάπτυξη.

Γιατί;
Ένα παιδί που διαβάζει στον ελεύθερο χρόνο του, αγαπάει το διάβασμα, είναι εξοικειωμένο με τα βιβλία και έχει θέληση να μάθει μέσα από τα κείμενα που διαβάζει. Αυτό το κάνει να έρχεται κοντά με το διάβασμα και να μη χάνεται στα σχολικά του βιβλία, όταν έρχεται η ώρα να τα βρίσκει μπροστά του.

Όπως και με πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και το διάβασμα μπορεί να γίνει συνήθεια, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα παιδί που έχει συνηθίζει να διαβάζει, ακόμα και το υποχρεωτικό διάβασμα είναι πιο εύκολο.
Επίσης, η πνευματική του ανάπτυξη είναι διαφορετική. Έχει αφιερώσει χρόνο στις λέξεις και δεν έχει χαθεί μόνο μέσα στις οθόνες και τα παιχνίδια. Αυτή η πολύτιμη επιλογή βοηθάει το μυαλό του να εξελίσσεται και τη σκέψη του να ακονίζεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να αφομοιώνει καλύτερα πληροφορίες, να έχει πιο φωτογραφική μνήμη, να αντιλαμβάνεται τι διαβάζει και να μη χάνει χρόνο στη διαδικασία επεξεργασίας μιας πληροφορίας.
Μπορεί τα παιδιά που διαβάζουν πολλά βιβλία, να μην είναι πάντα οι καλύτεροι μαθητές, όμως αυτό έχει να κάνει και με τις κλίσεις τους. Παρόλ’ αυτά, το μυαλό τους δεν «σκαλώνει» στη διαδικασία, άρα ξεκινούν ένα βήμα πιο μπροστά από ότι θα ξεκινούσαν αν περνούσαν χρόνο μόνο μπροστά τον υπολογιστή τους.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το εξωσχολικό διάβασμα, όχι μόνο γιατί είναι ένας θησαυρός για τον κόσμο τους, αλλά και γιατί τα βοηθάει να τα πηγαίνουν καλύτερα στη σχολική τους ζωή. 


http://www.dearmom.gr/mama/sxoliki/ekpaideusi-drasthriothtes/item/1473-pws-to-ekswsxoliko-diavasma-voithaei-tin-akadimaiki-poreia-tou-paidiou-sou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου