Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

«Λέμε ΟΧΙ στους αγνώστους»

Μάθημα σε πρωτοποριακό νηπιαγωγείο για τους παιδεραστές

Ενημέρωσης από παιδοψυχολόγο, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με αγνώστους, έτυχαν 140 παιδάκια νηπιαγωγείου στη Λευκωσία

Ο ΣΑΛΟΣ με την παιδεραστία προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς


«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι καλοί όπως οι φίλοι μας και η δασκάλα μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί και μπορεί να μας πουν ψέματα, για να μας πάρουν μακριά από τους γονείς μας και να μας κάνουν κακό. Μπορεί να μας κτυπήσουν ή να μας ζητήσουν να κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει και δεν είναι σωστό, και να μας ζητήσουν να μην το πούμε σε κανέναν», ανέφερε η παιδοψυχολόγος Σταύρια Αργυρίδου, σε συνολικά 140 παιδιά ηλικίας από τριών μέχρι έξι ετών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη δράση των παιδεραστών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο «Privilege Kindergarten», στην Αγλαντζιά, το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Λόγω του σάλου για την παιδεραστία

Η ενημέρωση των παιδιών από ειδικό ήταν μια πρωτοβουλία της διεύθυνσης του σχολείου, με αφορμή τον σάλο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόβλημα της παιδεραστίας. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική υπόθεση στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, σε σχέση με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση δυο ανήλικων κοριτσιών, 14 και 15 ετών, από δυο άνδρες 35 και 57 ετών. Επίσης, στη Βουλή συζητείται νομοσχέδιο για ρύθμιση των μηχανισμών πάταξης της παιδεραστίας.

«Η παιδεραστία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα εδώ και καιρό λόγω των διαφόρων γεγονότων. Υπάρχει έντονη ανησυχία, οπόταν πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε παιδοψυχολόγο, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών», δήλωσε στη «Σ» ο διευθυντής του νηπιαγωγείου Βάσος Κερκίδης, για να προσθέσει: «Η ειδικός εξήγησε με απλά λόγια στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν έρχονται αντιμέτωπα με αγνώστους, οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να τους κάνουν κακό».

Σύμφωνα με τον κ. Κερκίδη, όλοι οι γονείς, πλην δυο γονιών, είδαν πολύ θετικά τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ενημέρωσης.

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ!»

Ενδεικτικά, ακολουθούν αποσπάσματα από το λεκτικό της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν τα παιδιά για την πρόληψη της παιδεραστίας: «Όταν θα πάμε κάπου πρέπει να το λέμε πάντα, πάντα, πάντα, στους γονείς και τη δασκάλα μας και να τους ρωτάμε. Δεν φεύγουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ, μακριά από τους γονείς μας και τη δασκάλα μας... Αν μας μιλήσει κάποιος άγνωστος και μας ρωτήσει το όνομά μας, τρέχουμε αμέσως να βρούμε τους γονείς μας και δεν απαντούμε, ποτέ, ποτέ, ποτέ…
Αν στο πάρκο, το κατάστημα, στην αυλή του σχολείου ή όταν είμαστε κάπου κάποιος άγνωστος μας πει να μας πάρει βόλτα, δεν πάμε ποτέ, ποτέ, ποτέ και λέμε πάντα, πάντα, πάντα ένα μεγάλο ΟΧΙ, και τρέχουμε να βρούμε αμέσως τους γονείς μας και να τους το πούμε. Αν θέλει μας δώσει γλυκά δεν τα παίρνουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ. Αν θέλει μας βγάλει φωτογραφία δεν πάμε ποτέ και λέμε πάντα ένα μεγάλο ΟΧΙ, και τρέχουμε να βρούμε αμέσως τους γονείς μας και να τους το πούμε…
Αν μας πει κάποιος να μπούμε στο αυτοκίνητό του δεν πάμε… Όταν κάποιος άλλος εκτός από τους γονείς μας, τη μαμά μας και τον μπαμπά μας, μας ζητήσει να βγάλουμε τα ρούχα μας λέμε πάντα, πάντα, πάντα όχι και δεν τα βγάζουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ… Αν μας αγγίξει το σώμα μας, το στήθος μας ή το πουλάκι μας, λέμε αμέσως ΟΧΙ, τρέχουμε στους γονείς μας ή στη δασκάλα μας και τους το λέμε… Αν μας ζητήσει να αγγίξουμε το δικό του πουλάκι δεν το κάνουμε, ποτέ, ποτέ, ποτέ και τρέχουμε αμέσως στους γονείς μας ή στη δασκάλα μας και τους το λέμε.
Μένουμε πάντα κοντά στους γονείς μας και τους λέμε όλα όσα γίνονται. Όλοι οι κακοί άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν. Για να τιμωρηθούν πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στους γονείς και στη δασκάλα μας, αν γίνει κάτι που δεν είναι σωστό».

«Τα παιδιά αντιλαμβάνονται»

Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς του σχολείου η παιδοψυχολόγος εξηγεί ότι σε αυτήν την ηλικία τα παιδάκια αντιλαμβάνονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα μιας κατάστασης, εάν αυτή τους εξηγηθεί σωστά και με συγκεκριμένους τρόπους.

Μερικοί ουσιαστικοί τρόποι εκπαίδευσης των μικρών παιδιών, όπως αναφέρει, είναι οι εικόνες.

«Είναι σημαντικό τα παιδάκια να περάσουν μεταβατικά από το παιδικό στάδιο στο στάδιο εκείνο της επικινδυνότητας και των συναισθημάτων τους για κάτι που δεν είναι σωστό. Αυτό πραγματοποιείται όταν αρχίζουμε να τους δείχνουμε εικόνες».

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την ειδικό, ο παιδικός εγκέφαλος επεξεργάζεται την πραγματικότητα για κάτι στο οποίο πρέπει να βρίσκεται από πολύ νωρίς σε εγρήγορση και αντιλαμβάνεται 90 φορές πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο ώριμα την έννοια του σωστού και του λάθους, του καλού και του κακού, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη.

«Η απλότητα και καθαρότητα στα μηνύματα τα οποία θέλουμε να περάσουμε σε ένα παιδάκι είναι σημαντικά κυρίως χρησιμοποιώντας φράσεις, ορολογίες και λέξεις ενηλίκων, όμως, μέσω της δικής τους γλώσσας», αναφέρει η παιδοψυχολόγος.

Το προφίλ των παιδεραστών

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι παιδεραστές είναι άνθρωποι με αισθήματα κατωτερότητας, απόσυρσης, μοναξιάς και μειωμένης αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για συναισθηματικά ανώριμους και ασταθείς προσωπικότητες, που αντιμετωπίζουν έντονη δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Η πλειοψηφία δεν είναι παντρεμένοι, ενώ άλλοι παραμένουν σε σταθερές σχέσεις για κάποια περίοδο της ζωής τους.
Φέρονται να βιώνουν συχνά θυμό και αντιδρούν με παθητική επιθετικότητα προς το περιβάλλον τους».

Οι παιδεραστές ως επί το πλείστον αρέσκονται στη δημιουργία και τήρηση προσωπικών αρχείων με τα θύματά τους, σε αντιδιαστολή με τους συνήθεις καταναλωτές της παιδικής πορνογραφίας, γνωστούς ως παιδόφιλους. Η παιδεραστία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά και από εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Ο κίνδυνος του διαδικτύου

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά, όταν αυτή γίνεται χωρίς τη σωστή καθοδήγηση και επίβλεψη των γονιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 900.000 παιδόφιλοι παραμονεύουν καθημερινά στο διαδίκτυο, με σκοπό να προσελκύσουν ανηλίκους. Πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ιστοσελίδων εμπλέκονται με παιδική πορνογραφία, ενώ έως και 120.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Τα δε κέρδη από την εν λόγω δραστηριότητα υπολογίζονται γύρω στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Πέρυσι, οι αστυνομικές Αρχές στον Καναδά εντόπισαν περίπου 50.000 ταινίες με παιδικό πορνογραφικό υλικό, που διακινούνταν παράνομα στο διαδίκτυο, πλήττοντας ισχυρά τη βιομηχανία που είναι στημένη πίσω από την παιδική πορνογραφία

http://www.sigmalive.com/simerini/news/131291

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου